La revista de l'Institut Euclides

Viure en català a Catalunya – Guillem Clota

A Catalunya, el català és la llengua pròpia i cooficial juntament amb el castellà i l’occità. Però això no significa que visqui plenament i que sigui la més utilitzada. De fet, és la segona llengua més parlada, superada lleugerament pel castellà , i el seu grau d’ús varia molt segons el territori.

La majoria tenim el costum, quan ens hem de dirigir a alguna persona que aparenta físicament ser immigrant, de fer-ho en castellà, suposant que no entén o parla el nostre idioma. El mateix succeeix quan alguna persona es dirigeix en castellà a una altra de catalanoparlant i aquesta última tendeix a seguir el diàleg en l’altra llengua, sabent sovint que l’altre persona ha nascut o porta molts anys vivint aquí. Això demostra la vulnerabilitat del català respecte al castellà en el nostre territori, si més no, en la relació que tenim entre els ciutadans.

És per aquest motiu que penso que no es pot viure exclusivament en català a Catalunya i que els principals culpables en som els mateixos ciutadans.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s